ترویج؛ حلقه گم‌شده ارتباط بین اندیشمندان و بهره‌برداران
ترویج؛ حلقه گم‌شده ارتباط بین اندیشمندان و بهره‌برداران
اقتصادسبز آنلاین:‌ رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تصریح کرد: حلقه گم‌شده ارتباط بین اندیشمندان و بهره‌برداران ترویج است.

اقتصادسبز آنلاین:‌ رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تصریح کرد: حلقه گم‌شده ارتباط بین اندیشمندان و بهره‌برداران ترویج است.

به گزارش خبرنگار ما، کامبیز بازرگان، معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، در هشتمین کنگره ملی علوم ترویج و آموزش کشاورزی، منابع طبیعی و محیط‌زیست پایدار که به صورت مجازی برگزار شد با اشاره به برخی مشکلات بخش کشاورزی، گفت: متوسط عملکرد گندم در کشور ۴ تن در هکتار است، این در حالی است که کشاورزان نمونه عملکرد ۱۲ تنی در هر هکتار دارند؛ البته در سایر محصولات مانند سیب، انار و غیره نیز تفاوت فاحش بین میانگین عملکرد و عملکرد حداکثری کشاورزان نمونه وجود دارد.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فرسایش خاک را نیز از دیگر مشکلات بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود: در حفظ منابع پایدار تولید، عملکرد در هکتار محصولات و درآمد کشاورزان باید بیشتر تلاش شود.
وی، بیان کرد: اگرچه تلاش‌هایی در این خصوص انجام‌شده و در سال‌های اخیر افزایش عملکرد در هکتار در تولید محصولات کشاورزی را شاهد بوده‌ایم اما در مقایسه با کشورهای مشابه، کشاورزان ما در برخی از حوزه‌ها باید پیشرفت کنند.
بازرگان درباره علت عدم پیشرفت کشاورزان در برخی از حوزه‌های کشاورزی، گفت: بررسی در دانشگاه‌ها نشان می‌دهد که در دانش کشاورزی مشکلی نداریم و متوسطه دانش ما از نظر دانش فارغ‌التحصیلان، ظرفیت دانشگاهی و اساتید پاسخگو است و با شاخص‌های مدنظر دنیا نیز قابل مقایسه است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، حلقه گم‌شده ارتباط بین اندیشمندان و بهره‌برداران را ترویج عنوان کرد و یادآور شد: حلقه انتقال دانش بسیار مهم است و باید به آن اهمیت داده شود.
وی با تأکید بر اینکه نفوذ دانش در بخش کشاورزی پیچیدگی خود را دارد، تصریح کرد: دیربازده بودن دانش در بخش کشاورزی، شرایط زندگی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی کشاورزان بخش دیگری از مشکلات حوزه کشاورزی در نفوذ دانش است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به شکاف بین دانش و بهره‌برداران، گفت: در دنیا ساختار تحقیقات از نظام تحقیقات ملی به تحقیقات نوآوری رسیده است و دیواری بین مروج، محقق، مدیر و ذینفعان و بهره‌برداران وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در نظام نوآوری محوریت را با متخصص ترویج می‌دانند، افزود: وظیفه اصلی وزارت جهاد کشاورزی ترویج، نوآوری و انتقال دانش به بهره‌برداران است و به نظر می‌رسد فعالیت‌های زیادی در این بخش امکان انجام شدن دارد.
بازرگان با بیان اینکه شرایط اقتصادی عوض‌شده و معیارهای لحاظ شده برای تولید محصولات کشاورزی تغییر یافته است، گفت: لزوم ارتقای کشاورزی دانش‌بنیان بیشتر شده و یکی از حلقه‌های گم‌شده این موضوع ترویج است؛ باید به این موضوع و جایگاه آن در سازمان‌های مختلف اهمیت بیشتری داده شود. / ایانا