پنج عامل آشفتگی بازار مرغ از زبان رییس کمیسیون کشاورزی
پنج عامل آشفتگی بازار مرغ از زبان رییس کمیسیون کشاورزی
اقتصادسبز آنلاین: رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: دلایل آشفتگی بازار مرغ، تصمیمات غیرکارشناسی رییس جمهور، عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی، عدم نظارت وزارت صمت، عدم تامین ارز توسط بانک مرکزی و تصمیمات غلط وزارت جهاد است.

اقتصادسبز آنلاین: رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: دلایل آشفتگی بازار مرغ، تصمیمات غیرکارشناسی رییس جمهور، عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی، عدم نظارت وزارت صمت، عدم تامین ارز توسط بانک مرکزی و تصمیمات غلط وزارت جهاد است.

به گزارش خبرنگار ما، سید جواد ساداتی نژاد، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، در نشست علنی امروز (سه شنبه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی درباره کیفیت تامین و توزیع نهاده‌های دامی گفت: در سال‌های پس از انقلاب در حوزه کشاورزی پیشرفت‌های مطلوبی صورت گرفت و به طور خاص در حوزه تولید مرغ ما به ۲.۵ میلیون تن تولید در کشور رسیدیم، اما امروز این تولید به شرایطی رسیده است که مردم ما مجبور به ایستادن در صف‌های طولانی شده اند.
وی افزود: در شرایطی هستیم که برای تامین نیاز بازار داخلی مجبور به واردات ۵۰ هزار تن شده ایم و دلایل وضع موجود تصمیمات غیرکارشناسی رییس جمهور، عدم نظارت وزارت جهاد کشاورزی، عدم نظارت وزارت صمت، عدم تامین ارز توسط بانک مرکزی و تصمیمات غلط وزارت جهاد است.
آقای ساداتی نژاد ادامه داد: توزیع ارز رانتی ۴۲۰۰ تومانی و ناتوانی نظارت بر آن در حوزه نهاده‌های دامی باعث ایجاد رانت و کمبود این نهاده‌ها در بازار شده است و در نهایت امسال نیز شاهد بودیم با اصرار دولت و با اصلاحیه بودجه این ارز ۴۲۰۰ تومانی باز هم در نهاده‌های کشاورزی باقی ماند. همچنین لغو قانون مصوب انتزاع با تصمیم شخصی رییس جمهور یکی دیگر از عوامل نابسامانی در بازار بود.

بیشتر بخوانید: انگیزه‌کشی کشاورز با قیمت غیرکارشناسی خرید تضمینی

وی خاطرنشان کرد: رییس جمهور شخصاً مانع اعمال نظارت وزارت جهاد کشاورزی بر بازار محصولات کشاورزی شد و قانون انتزاع را که مصوبه مجلس بود را ملغی نمود و عدم ساماندهی و کنترل بازار توسط وزارت صمت در این حوزه و گرفته شدن اختیارات وزارت جهاد کشاورزی باعث شد نابسامانی زیادی در بازار ایجاد شود تا در نهایت در ۱۱ فروردین ۱۴۰۰، رییس جمهور به این نتیجه رسید که این اختیارات باید به وزارت جهاد بازگردد، اما باید پاسخگوی تاخیر در تصمیم گیری باشد.
نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل در مجلس یازدهم ادامه داد: قصور بانک مرکزی و بی نظمی در تامین ارز نهاده‌های دامی یکی دیگر از موضوعاتی بود که باعث نابسامانی و ایجاد معضل در بازار مرغ شد و باعث کمبود تولید مرغ و در نتیجه افزایش قیمت‌ها شد و بانک مرکزی حتی حاضر به رعایت تهاتر کالا‌ها نیز نبود و این باعث شد ۳ میلیون تن نهاده دامی در گمرکات رسوب کند.
آقای ساداتی نژاد با اشاره به ضعف مدیریت وزارت صمت در بازار و تعیین قیمت دستوری و غیرواقعی به عنوان عوامل دیگر کمبود مرغ گفت: این عوامل در شرایطی بود که هزینه مرغ در مرغداری‌ها حدود ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان تمام می‌شد، اما قیمت دستوری کمتر از ۱۵ هزار تومان برای مرغ پیش بینی شد و دولت، مرغداران را مجبور به فروش مرغ با قیمت پایین‌تر از قیمت تمام شده کرد و این موضوع باعث تعطیلی واحد‌های مرغداری و کاهش جوجه ریزی و در نتیجه کمبود عرضه به بازار گشت و این اتفاق در حالی بود که پیش بینی‌ها در جلسات مختلف و جلسات غیرعلنی وجود داشت، اما توجهی به آن صورت نمی‌گرفت. همچنین ستاد تنظیم بازار نیز نقص عملکردی داشت.
وی آمار اشتباه جوجه ریزی در سامانه پیش بینی شده (سما ست) وزارت جهاد کشاورزی، ملزم کردن مرغداران به تحویل مرغ ۴۵ روزه و اختصاص ۴ کیلو دان مرغ، نداشتن برنامه برای تولید نهاده‌های دامی در داخل و عدم برنامه ریزی برای استفاده از خوراک دام آماده را ازدیگر عوامل نابسامانی در بازار مرغ دانست و تاکید کرد: ضرورت دارد هر چه سریعتر قانون انتزاع اجرا شود و اختیارات قانونی به وزارت جهاد بازگردد.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس یازدهم افزود: تعیین قیمت محصولات کشاورزی در وزارت جهاد انجام شود و این کار به طور کامل توسط این وزارتخانه صورت گیرد و تصمیم گیری در مورد واردات و صادرات محصولات کشاورزی نیز برعهده این وزارتخانه باشد. همچنین بانک مرکزی باید ارز مورد نیاز نهاده‌ها را منظم و مستمر تعیین نماید و واردات نهاده از انحصار خارج شود و ضرورت دارد شرکت پشتیبانی امور دام در ذخیره سازی اقدام عاجل انجام داده و وزارت جهات به سرعت اقدام به جوجه ریزی ۱۴۰ میلیون تن در ماه‌های پیش رو را در دستور کار قرار دهد. / خبرگزاری صدا و سیما