سرمایه‌گذاری زیر بنایی دولت با اجرای کامل طرح شیر مدارس
سرمایه‌گذاری زیر بنایی دولت با اجرای کامل طرح شیر مدارس
اقتصادسبز آنلاین: حسین چمنی کارشناس ومشاور عالی انجمن صنایع لبنی با تاکید بر اینکه فشار‌های اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم تاثیر مستقیم بر هرم غذایی و سبد مصرفی خانوار داشته است تاکید کرد: کاهش مصرف مواد غذایی مهم و ضروری ازجمله شیر سبب گرسنگی سلولی خواهد شد.

اقتصادسبز آنلاین: حسین چمنی کارشناس ومشاور عالی انجمن صنایع لبنی با تاکید بر اینکه فشار‌های اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم تاثیر مستقیم بر هرم غذایی و سبد مصرفی خانوار داشته است تاکید کرد: کاهش مصرف مواد غذایی مهم و ضروری ازجمله شیر سبب گرسنگی سلولی خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ما، مهندس حسین چمنی، در نشست خبری انجمن صنفی صنایع لبنی که به مناسبت روز جهانی شیر برگزار شد با اشاره به اینکه مصرف شیر به عنوان یک عذای بدون جایگزین در کشور به شدت کاهش یافته است، گفت: سه گروه از کاهش مصرف شیر متضرر می‌شوند. دولت بزرگترین زیان‌دهنده است، زیرا صنعت شیرکشور یعنی از تولید علوفه تا صنایع تبدیلی بیش از دو میلیون فرصت شغلی پاره وقت و تمام وقت ایجاد کرده است. این فرصت شغلی توسط بخش خصوصی بوده در حالی که ایجاد اشتغال وظیفه دولت است.

وی ادامه داد: در صنعت شیر کشور بیش از ۹۰ درصد سرمایه‌گذاری‌ها توسط بخش خصوصی انجام شده است. اگر کاهش سرانه مصرف باعث کاهش فرصت شغلی شود و سرمایه سرمایه‌گذاران راکد شود مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد.
حسین چمنی با اشاره به آسیب شناسی اجرای شیر مدارس در سالهای گذشته گفت: اصرار بر مناقصه شیر مدارس منجر به کاهش کیفیت شیرمدارس شد و در عین حال اصرار بر استانی کردن بودجه این طرح منجر به تاخیر در توزیع شیر مدارس شد به نحوی که سال تحصیلی گاهای در حال اتمام بود اما هنوز وعده‌ها توزیع نشده بود.

چمنی با خطااب قرار دادن مسئولان آموزش و پرورش گفت: اگر می خواهید اشتباهات گذشته را تکرار کنید، بهتر است بسراغ شیر مدرسه نروید چون اجرای نادرست این طرح منجر به تثبیت شیرگریزی در نسل آتی خواهد شد.
این کارشناس صنعت لبنیات اضافه کرد: کاهش مصرف شیر باعث می‌شود که جامعه بیمار تحویل بگیریم و هزینه‌های زیادی به دولت و مردم و بخش سلامت کشور وارد می‌شود. از طرفی توسعه در کشور با حضور انسان‌های بیمار امکان پذیر نیست و کاهش تولید ناخالص ملی را هم در پی خواهد داشت زیرا جامعه‌ای که بیمار شود جامعه سالم را زمین‌گیر می‌کند.
در حال حاضر در کشور‌های توسعه یافته که سرانه مصرف لبنیات آنها بیش از 100 کیلو در سال است سالمندانی بانشاط و سالم دارندکه در همه فعالیت‌های اجتماعی در صف اول حاضر میشوند و این بدان معناست که مصرف شیر سبب می شود جامعه کمتر دچار پیری زودرس شود.

چمنی تاکید کرد در حال حاضر به دلیل کاهش مصرف شیر و افزایش بیماری پوکی استخوان سالانه 130تا 140 هزار نفر در کشور به دلیل شکستگی استخوان با مشکلات بسیار و هزینه‌های سرسام آوری مواجه هستند.
وی کاهش سلامت، کاهش بهره هوشی، افزایش هزینه‌های درمانی خانواده‌ را نیز از عوامل دیگر کاهش مصرف شیر و لبنیات دانست.
چمنی تصریح کرد: یکی از طرح‌هایی که سابقه نزیک به یک قرن اجرا را در کشور‌های توسعه یافته دارد و به افزایش سرانه مصرف شیر کمک خواهد کرد و قبلا هم در کشور اجرا می شد طرح شیر مدرسه است. اهمیت شیرمدارس از این جهت است که عادت غذایی مصرف شیر را از دوره کودکی در فرزندان تقویت خواهد کرد. این طرح در ایران به صورت ناقص مصوب و اجرا شد. یعنی طرح کامل که توزیع ۷۰ نوبت شیر در مدارس است انجام نشده است.

این کارشناس در ادامه گفت: میانگین مصرف لبنیات در ۲۷ کشور اروپایی حدود ۲۶۰ کیلو در سال است و این در حالیست که بنا بر اعلام وزارت بهداشت سرانه مصرف لبنیات در کشور ما کمتر از ۷۰ کیلوگرم درسال در دهک‌های هشت به پایین است و در دو دهک رو به بالا سرانه مصرف سالانه نزدیک به 110کیلو گرم در سال است.
وی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷ در کشور تغذیه رایگان در مدارس داشتیم که شیر هم جزو آنها بود. سال ۱۳۷۹ طرح شیر مدرسه در برخی از استان‌های کشور برای ۱۰۰۰ دانش آموز به صورت آزمایشی انجام شد. سال ۱۳۸۰ این طرح در استان‌های محروم توسعه یافت. سال ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴ ایران بزرگترین برنامه شیر مدارس را در دنیا داشت.


وی عنوان کرد: اهداف این طرح ترویج فرهنگ مصرف شیر بین دانش آموزان، افزایش سطح سلامت دانش آموزان، تامین میان وعده مناسب غذایی برای دانش آموزان، افزایش اشتغال، تشویق دانش‌آموزان به مصرف شیر، ارتقای آگاهی، کاهش هزینه‌های درمانی جامعه، تامین زیرساخت‌های لازم برای دوره جوانی و میانسالی است.


چمنی در پایان با اشاره به اینکه بودجه امسال شیرمدارس800 میلیارد تومان یعنی یک ششم سال ۱۳۹۵ است، گفت:۱۰ سال است که طرح شیر مدارس ناقص اجرا شده است. این طرح نیاز به آسیب شناسی دارد. نقاط ضعف طرح شیر مدارس شامل عدم تخصیص به موقع و کافی منابع مالی، توزیع نامنظم با عدم توزیع شیر در برخی مدارس، نبود پیوست فرهنگی، رعایت نکردن استانداردها در شیرهای توزیعی، توزیع استانی شیر مدارس، مشکلات تامین زنجیره سود برای توزیع و نگهداری شیر است.