اقتصادسبز آنلاین: عضو پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره نقش میکروبهایی که برای بدن و سلامت افراد مفید هستند، توضیحاتی ارائه داد.
به گزارش خبرنگار ما، محمد امانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به قرار گرفتن در هفته سلامت گوارش(دوم تا نهم خرداد ۹۹)، و موضوعی که برای آن انتخاب شده است، گفت: موضوع «میکروبیوم و دستگاه گوارش» که برای هفته سلامت گوارش در سال ۹۹ انتخاب شده است، از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با عنوان این مطلب که میکروبهای روده ما اکثرا مضر نیستند، افزود: این میکروبها با ما زندگی مسالمت آمیزی دارند و سبب تولید ویتامینها میشوند که در افزایش سیستم ایمنی، پیشگیری از سرطانها و افسردگی، بیماریهای تحریک پذیر روده و کبد چرب، نقش اساسی دارند و اگر ترکیب آنها به هم بخورد میتواند برای فرد مضر باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ادامه داد: به هم خوردن ترکیب میکروبیوم روده ای در افراد و ایجاد برخی از بیماریها نقش دارد. کبد چرب که از بیماریهای شایع جوامع امروز بشری است، میتواند علائم و عوارض متعددی داشته باشد و میتواند با فشار خون بالا و دیابت همراه شود، نقش میکروب روده ای ناسالم در بروز آن مشخص شده است.
وی افزود: در مورد سایر بیماریها مانند چاقی، لاغری غیرعادی و بیماری کولیت عصبی یا روده عصبی تحریک پذیر هم این نقش کاملا چشمگیر است و امروزه داروهایی تحت عنوان «پروبیوتیک» یا محصولات غذایی حاوی پروبیوتیک گاهی در درمان این بیماران استفاده میشود.
امانی، در خصوص علت تغییرات میکروبیوم طبیعی در بدن، گفت: در مورد علت تغییر میکروبیوم طبیعی افراد به سمت میکروبهای مضر برای بدن تئوریهای مختلفی وجود دارد، در نوزادانی که به روش سزارین به دنیا آمده اند، نوزادانی که از خوردن شیر مادر محروم مانده اند و یا در دوران کودکی و بزرگسالی برای هر بیماری استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک داشته اند، احتمال تغییر میکروبوم روده ای بالا است.
وی تاکید کرد: افرادی که در تغذیه خود از سبزیجات و میوههای کمتری استفاده میکنند و تمایل به مصرف کربوهیدراتها و نشاسته مصنوعی دارند، احتمال تغییر میکروبوم روده ای در آنان بالا بوده و این موضوع میتواند با بیماریهایی مانند کبد چرب، چاقی، سرطان، روده تحریک پذیر و نفخ روده همراه باشد.
امانی ادامه داد: مصرف سبزیجات، دوغ و ماست میتواند نقش مهمی در ایجاد ترکیب میکروبی مفید داشته باشد و بهتر است افراد از مصرف شیرینی جات مصنوعی و مواد کربوهیدرات دار و همچنین مصرف بی رویه آنتی بیوتیکها به شدت پرهیز کنند.
عضو پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: بسیاری از افراد سالم علائم روده تحریک پذیر یا نفخ دارند که تغییرات میکروبی روده ای مفید در این افراد میتواند سبب کاهش نفخ آنان شود.
وی افزود: مطالعات نشان داده است در افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ، ترکیب میکروبی که حاوی میکروبهای ایجاد کننده سولفور هستند، میتوانند با تغییراتی که در مواد غذایی خصوصا کربوهیدراتها ایجاد میکنند، سبب ایجاد آسیب به سلولهای روده و تغییر آنها شوند.
امانی در پایان گفت: به نظر میرسد با شناسایی این میکروبها در مدفوع افراد سالم و ایجاد تغییرات در ترکیب میکروبی روده فرد بتوان از ایجاد بیماریهای گوارشی پیشگیری کرد. / مهر