3 تأثیر گذاری هوش مصنوعی بر بخش بزرگی از مشاغل
3 تأثیر گذاری هوش مصنوعی بر بخش بزرگی از مشاغل
اقتصادسبز آنلاین: کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بین‌المللی پول می‌‌گویدکه در بیشتر سناریوهای بررسی‌شده در مورد تأثیر هوش مصنوعی بر مشاغل جهانی، هوش مصنوعی احتمالاً نابرابری کلی را در جهان وخیم‌تر خواهد ساخت.

اقتصادسبز آنلاین: کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بین‌المللی پول می‌‌گویدکه در بیشتر سناریوهای بررسی‌شده در مورد تأثیر هوش مصنوعی بر مشاغل جهانی، هوش مصنوعی احتمالاً نابرابری کلی را در جهان وخیم‌تر خواهد ساخت.

کریستالینا جورجیوا مدیرعامل صندوق بین‌المللی پول با هشدار نسبت به اثرات مخرب هوش مصنوعی بر بازار کار و اشتغال گفت: سیاست‌گذاران باید این «روند مشکل‌ساز» را برای «جلوگیری از دامن زدن به تنش‌های اجتماعی بیشتر توسط فناوری» بررسی کنند.
گسترش سریع هوش مصنوعی، مزایا و خطرات آن را در کانون توجه قرار داده است. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد: هوش مصنوعی احتمالاً بر بخش بزرگی از مشاغل که حدود ۶۰ درصد، در اقتصادهای توسعه‌یافته تأثیر خواهد گذاشت. در نیمی از این موارد، کارگران می‌‌توانند انتظار داشته باشند که از ادغام هوش مصنوعی سود ببرند؛ زیرا بهره‌وری آن‌ها را افزایش می‌‌دهد. اما در موارد دیگر، هوش مصنوعی توانایی انجام وظایف کلیدی را خواهد داشت که در حال حاضر توسط انسان‌ها اجرا می‌‌شوند. این می‌‌تواند تقاضا برای نیروی کار را کاهش دهد، بر دستمزدها تأثیر بگذارد و حتی مشاغل را ریشه‌کن کند.
در همین حال، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی می‌‌کند: این فناوری تنها بر ۲۶ درصد مشاغل در کشورهای کم‌درآمد تأثیر خواهد گذاشت. به گفته جورجیوا بسیاری از این کشورها زیرساخت یا نیروی کار ماهر برای بهره‌برداری از مزایای هوش مصنوعی را ندارند و این، خطر افزایش نابرابری در میان کشورها در طول زمان را تشدید خواهد کرد.
به‌طورکلی، کارگران با درآمد بالاتر و جوان‌تر ممکن است پس از پذیرش و به‌کارگیری هوش مصنوعی شاهد افزایش نامتناسبی در دستمزد خود باشند. صندوق بین‌المللی پول معتقد است که کارگران کم‌درآمد و مسن‌تر ممکن است عقب بمانند. به گفته جورجیوا برای کشورها بسیار مهم است که شبکه‌های ایمنی اجتماعی جامعی را ایجاد کنند و برنامه‌های بازآموزی را برای کارگران آسیب‌پذیر ارائه دهند. با انجام این‌کار، می‌‌توان انتقال هوش مصنوعی را فراگیرتر کرد، از معیشت محافظت و نابرابری را مهار کرد.
تحلیل صندوق بین‌المللی پول در حالی منتشر می‌‌شود که رهبران تجاری و سیاسی جهانی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گردهم می‌‌آیند. پس از افزایش محبوبیت برنامه‌هایی مانند ChatGPT، هوش مصنوعی یکی از موضوعات موردبحث در این نشست خواهد بود.
این فناوری در سراسر جهان با مقررات فزاینده‌ای مواجه شده است. ماه گذشته، مقامات اتحادیه اروپا به یک توافق موقت در مورد اولین قوانین جامع جهان برای تنظیم استفاده از هوش مصنوعی دست یافتند. پارلمان اروپا در اوایل سال جاری به پیشنهاد‌ها AI Act رأی خواهد داد، اما هیچ‌یک از قوانین تصویب‌شده تا سال ۲۰۲۵ اجرایی نخواهند شد. آمریکا، انگلیس و چین هنوز دستورالعمل‌های هوش مصنوعی خود را منتشر نکرده‌اند.

انقلاب هوش مصنوعی مشاغل تخصصی را تهدید می‌‌کند
همچنین سازمان همکاری و توسعه اقتصادی نیز می‌‌گوید انقلاب هوش مصنوعی مشاغل با درجه بالای مهارت را در معرض بالاترین خطر ممکن قرار داده است و بخش امور مالی و حقوق بیش از دیگر مشاغل در معرض تهدید این انقلاب قرار دارند.
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در گزارش جدید چشم‌انداز اشتغال خود هشدار داد که اقتصادهای بزرگ جهان در آستانه انقلاب هوش مصنوعی قرار دارند، انقلابی که می‌‌تواند در حوزه‌های به شدت تخصصی پزشکی، حقوق و امور مالی منجر به از بین رفتن مشاغل شود. به گفته این مجمع، مشاغل مورد تهدید 27 درصد از آمار اشتغال در 38 کشور عضو این سازمان از جمله انگلیس، ژاپن، آلمان و آمریکا را تشکیل می‌‌دهند.
به گفته این سازمان، واضح است که پتانسیل برای جایگزینی مشاغل مبتنی بر هوش مصنوعی بسیار بالا است و همین موضوع نگرانی از کاهش دستمزد و از دست دادن مشاغل را افزایش می‌‌دهد. با این همه درحال حاضر هوش مصنوعی به جای جایگزین کردن مشاغل، تنها آنها را دستخوش تغییر می‌‌سازد.
این نگرانی وجود دارد که مشاغلی در امور مالی، پزشکی و فعالیت‌های حقوقی که افراد برای دستیابی به تخصص در هریک از آنها باید سال‌ها زمان صرف آموزش کنند و وظیفه اصلی افراد در این مشاغل به تجربه انباشته برای تصمیم‌گیری متکی است، ناگهان در معرض اتوماسیون هوش مصنوعی قرار گیرند.
در این گزارش آمده است تحولات سریع در ابزارهای هوش مصنوعی، درحدی که خروجی این ابزارها از خروجی مشاغل انسانی قابل تمایز نیست، همراه با کاهش هزینه‌های تولید و پذیرش سریع فناوری هوش مصنوعی به آن معنی است که اقتصادهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در آستانه یک انقلاب هوش مصنوعی قرار گرفته‌اند که می‌‌تواند محیط‌های کاری را از اساس دستخوش تغییر سازد. این سازمان برای جلوگیری از بروز چنین تغییری خواستار اقدام فوری در زمینه اطمینان از استفاده مسئولانه و قابل اعتماد از هوش مصنوعی در محیط‌های کاری شده است.
براساس گزارش جدید، آمریکا، انگلیس، لوکزامبورگ و سوئد در مشاغلی که در معرض تهدید هوش مصنوعی قرار دارند، از کمترین سهم اشتغال برخوردارند، درحالی‌که آلمان، ایتالیا، مجارستان، اسلوواکی، لهستان و جمهوری چک از بالاترین سهم اشتغال در مشاغل در معرض تهدید برخوردارند. همچنین در گزارش آمده است که اقتصادهای عضو این سازمان هنوز در آستانه انقلاب هوش مصنوعی قرار دارند و سهم شرکت‌هایی که فناوری هوش مصنوعی را به‌کار گرفته‌اند، به دلیل هزینه‌های بالا و نیار به نیروی کار ماهر هنوز تک رقمی باقی‌مانده است.
هشدار دیگر سازمان همکاری و توسعه اقتصادی درباره احتمال نفوذ فزاینده هوش مصنوعی در فضاهای کاری، به ویژه در فرایندهای استخدامی است. به گفته این سازمان استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی استخدامی خطر تصمیم‌گیری‌های متعصبانه درمورد برخی از گروه‌های اجتماعی و قومی که اغلب در بازار کار نادیده گرفته می‌‌شوند را افزایش می‌‌دهد. شواهدی از تعصبات جنسیتی و نژادی در فرآیندهای استخدامی مبتنی بر هوش مصنوعی در سال‌های اخیر مشاهده شده‌اند و امروزه موضوع تعصب مبتنی بر هوش مصنوعی به یکی از نگرانی‌های کلیدی در مورد این فناوری تبدیل شده است.
افزایش هوش مصنوعی نقش بسیاری از مشاغل را به خطر خواهد انداخت زیرا در بسیاری از مشاغل ربات‌ها جایگزین انسان‌ها خواهند شد. مجمع جهانی اقتصاد پیش‌بینی کرده است که تا سال 2027 بالغ بر 26 میلیون شغل از مشاغل حسابداری و اداری کاسته خواهند شد. انتظار می‌‌رود در این میان کارمندانی که در زمینه ورود داده‌ها فعالیت دارند و دبیران اجرایی بیشترین آسیب را ببینند.
باوجود حساسیت‌هایی که به تازگی درمورد هوش مصنوعی ChatGPT به وجود آمده است، از اوایل دهه اخیر اتوماسیون به آرامی در می‌ان کسب و کارها گسترش یافته است. سازمان‌هایی که در نظرسنجی مجمع جهانی اقتصاد شرکت کرده‌اند تخمین زده‌اند که 34 درصد از تمامی مسئولیت‌های موجود در کسب و کارها درحال حاضر توسط ماشین‌ها انجام می‌‌شود، این میزان اندکی بیشتر از میزانی است که در سال 2020 تخمین زده شده بود.
انتظارات نسبت به سرعت به کار گیری فناوری‌های جدید هم کاهش پیدا کرده است. در سال 2020 کارفرماها تصور می‌‌کردند تا سال 2025 نزدیک به 47 درصد از وظایف را ماشین‌ها انجام خواهند داد. اکنون میزان مورد انتظار آنها برای سال 2027 برابر 42 درصد است.
در این میان، شرکت‌ها درحال بررسی مهارت‌های مورد نیاز برای کارمندان خود هستند. براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، شرکت‌ها اکنون توانایی در استفاده بهینه از هوش مصنوعی و ابزارهای مرتبط به آن را ارزشمندتر از برنامه‌ریزی رایانه‌ای می‌‌دانند.

 

 

اقتصادسبز آنلاین / اقتصاد سبز آنلاین / اقتصادسبز / اقتصاد سبز / صنایع غذایی / صنعت غذا / کشاورزی / پایگاه خبری صنعت غذا