تدابیر دولتی‌ها برای حمایت از رستوران‌داران چیست؟ 
تدابیر دولتی‌ها برای حمایت از رستوران‌داران چیست؟ 
اقتصادسبز آنلاین: با توجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از واحد‌های اغذیه ای، باید دید که دولت در فاز حمایت از صنوف چه اقدامی را در دست اجرا خواهد داشت؟
اقتصادسبز آنلاین: با توجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از واحد‌های اغذیه ای، باید دید که دولت در فاز حمایت از صنوف چه اقدامی را در دست اجرا خواهد داشت؟
به گزارش خبرنگار ما، هر ساله با نزدیک شدن ایام نوروز شور و حال عجیبی در شهر و بازارهایش حس می شود. افراد زیادی خود را آماده می کنند تا با شروع سال جدید لباس‌های نو بپوشند و خود را برای بهار جدید آماده می کنند.
از این رو با نزدیک شدن به ایام عید، جمعیت زیادی در بازار‌ها و خیابان‌های شهر حضور داشتند و بوی عید تمام فضای شهر را می‌گرفت، اما امسال وضعیت بازار و حال و هوای عید طور دیگریست. حدود ۲ تا ۳ هفته است مهمان ناخوانده‌ای وارد کشور شده و این مهمان فضای شهر را به شدت دگرگون کرده است.
کرونا، این مهمان ناخوانده شور و حال عید هر ساله گرفته است و اکنون به جای شلوغی هر ساله با جمعیت کمی از افراد در شهر رو به رو می شویم.  هر چند بازار خرید و فروش ماسک و الکل و ژل‌های ضدعفونی کننده و البته مواد غذایی به شدت داغ است، اما بسیاری از مشاغل و صنوف در آستانه نوروز با کسادی شدیدی رو به رو هستند.
نه تنها بازار پوشاک بلکه تمام بازارهای شهر از جمله فرش و رستوران‌ها  با کاهشی آشکار رو به رو شده اند. در این بین نیز رستوران داران و هتلداران از احتمال تعطیلی در هفته‌های باقیمانده سال با هدف کاهش هزینه‌ها خبر می‌دهند.
به گفته رستوران داران هم اکنون همه واحد‌های عرضه کننده غذای آماده این روز‌ها با کسادی شدید مواجه شده اند و هیچ تقاضایی برای آنها وجود ندارد. هر چند اتحادیه رستوران داران میزان کاهش فروش را ۳۰ درصد اعلام می‌کند، معاون وزیر بازرگانی از کاهش ۷۵ درصدی ورود مواد غذایی به رستوارن‌ها خبر داد و این بدان معناست که فروش رستوران‌ها در معرض کاهشی شدید قرار دارد.
با شیوع ویروس کرونا تمایل افراد به غذای آماده به شدت کاهش یافته است و به دنبال آن بسیاری از صنوف تعطیل شده اند و غالبا کارگران فصلی و کسانی که امکان تهیه غذا در خانه به هیچ وجه را ندارند به دنبال غذای آماده هستند و افراد دیگر به خوردن کیک بسته بندی و شیر یا حتی نوشابه بسته بندی بسنده می‌کنند و غذا نمی‌خرند.
صاحبان املاک، مغازه‌داران مستاجر را درک کنند
اسدالله احمدی شهریور، رییس اتحادیه اغذیه‌فروشان مواد غذایی تهران، درباره وضعیت رستوران‌داران و شیوع ویروس کرونا، گفت: تعداد زیادی از اغذیه فروشان پس از شیوع کرونا تعطیل شدند و تعدادی دیگر از فعالیت  کارگران و پرسنل خود را جلوگیری کردند چرا که دیگر توانایی پرداخت حقوق آنها را ندارند.
او با بیان اینکه هیچ گونه افزایش قیمتی در خصوص مواد غذایی نخواهیم داشت، بیان کرد: افزایش قیمت در بازار کنونی کاری غیرمنطقی است و هیچ گونه افزایش قیمتی نداشته ایم. با شیوع کرونا بازار اغذیه فروشان به شدت کساد شده است و همین الان هم با قیمت‌های کنونی بازار کساد است.
شور و حال کسادی بازار شب عید با مهمان ناخوانده کرونا/دولت برای رستوران داران چه تدابیری اندیشیده است؟
رییس اتحادیه اغذیه فروشان مواد غذایی تهران با بیان اینکه با وجود کساد بودن هم اکنون آرامش و ثبات قابل توجهی در بازار مواد غذایی وجود دارد و تغییر نرخی در قیمت مواد غذایی نخواهیم داشت، گفت: تمامی واحد‌های صنفی عرضه و فروش مواد غذایی موظف و مکلف هستند تا نرخ مصوب خود را  روی انواع محصولات نصب کنند تا به سادگی قابل رویت  مصرف کنندگان باشد.
احمدی شهریور با اشاره به اینکه اغذیه فروشان دچار مشکلات مالی زیادی شده اند، گفت: اکثر مغازه‌های صنف اغذیه فروش‌ها اجاره‌ای است یا فرد سرمایه اولیه خود را وام گرفته است؛ در این شرایط اگر دولت این بلا را هر چه سریعترمدیریت نکند، صنف اغذیه فروشان ورشکسته می‌شوند و در این صورت با موجی دیگر از بیکاری رو به رو می‌شویم.
رییس اتحادیه اغذیه فروشان مواد غذایی تهران با تاکید بر اینکه دولت باید برای صنف اغذیه فروشان تدبیری بیاندیشد، گفت: از صاحبان املاک نیز انتظار داریم، اجاره نشین‌ها را درک کنند و برای دریافت اجاره بها مهلت بدهند.
او با بیان اینکه اغذیه فروشان روی درآمد شب عید حساب زیادی باز کرده بودند، گفت: اغذیه فروشان در یک هفته گذشته با افت فروش روبرو شده اند و مردم به دلیل نگرانی دیگر حاضر به خرید غذا‌های فست فودی نیستند. معمولا هزینه اسفند ماه بالاست چرا که کارفرما علاوه بر هزینه‌های جاری خود در حال کنار گذاشتن عیدی کارگران است که با این وضع در پرداخت آن هم دچار مشکل شده است.
تعداد مشتریان در رستوران‌ها کم شده است
سید علی‌اصغر میر ابراهیمی، رییس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس، درباره وضعیت رستوران داران و شیوع کرونا، اظهار کرد: هم اکنون تعداد مشتریان در رستوران‌ها کم شده است که علت این امر را می‌توان شیوع ویروس کرونا دانست.
رییس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس ادامه داد: به تمام کارگران و کارمندان خود توصیه کردیم که حتما از دستکش موقع کار استفاده کنند و تمام کار‌های نظافتی را در رستوران انجام دهند.
میرابراهیمی در پاسخ به این پرسش که این ویروس توانسته باعث تعطیلی رستوران داران شود یا خیر؟ گفت: ویروس کرونا باعث تعطیلی رستوران داران نشده است، اما تعداد مشتریان کاهش پیدا کرده است.
شور و حال کسادی بازار شب عید با مهمان ناخوانده کرونا/دولت برای رستوران داران چه تدابیری اندیشیده است؟
اسکندر آزموده، رییس اتحادیه بستنی و آبمیوه گفت: با شیوع کرونا تقاضا برای خرید بستنی و آبمیوه به شدت کاهش یافته است. هم اکنون اغلب مغازه داران به دلیل کاهش تقاضا و کسادی بازار تعطیل کرده اند.
او بیان کرد: بیش از ۸۰ درصد آبمیوه و بستنی فروشان در شهر تعطیل شده اند. بسیاری از این مغازه داران به دلیل اینکه نمی توانند حقوق پرسنل خود را پرداخت کنند آنها را بیکار کرده اند که ضربه اقتصادی خیلی بدی به آنها وارد شده است.
رییس اتحادیه بستنی و آبمیوه تشریح کرد: بسیاری از مغازه داران به دلیل داشتن چک و اجاره مغازه دچار مشکلات زیادی شده اند و توان پرداخت اجاره مغازه را ندارند. این بازار ضربه اقتصادی بسیاری به کشور وارد خواهد کرد.
آزموده درباره افزایش قیمت بستنی و آبمیوه، تشریح کرد: قیمت‌ها نسبت به گذشته تغییری نکرده است و همان قیمتی است که از اول سال تاکنون ابلاغ شده بود. تمام دستورات بهداشتی به تمام کسبه ارسال شده است و آنها موظف هستند تمام موارد بهداشتی را رعایت کنند اما مشکل اینجاست که تقاضا برای آنها به شدت کاهش یافته و به شدت ضربه اقتصادی دیده اند.
او تشریح کرد: انتظار داریم دولت برای شرایط کنونی تدبیری بی اندیشد. علاوه بر این باید دست به دست هم دهیم تا این شرایط را پشت سر بگذاریم و باید یکدیگر را درک کنیم در غیر اینصورت کل جامعه ضربه خواهد خورد که جبران کردن آن مشکل خواهد بود.
برخی از رستوران‌داران می‌گویند با کاهش شدید فروش شب عید در نحوه تسویه حساب با کارکنانشان خلل ایجاد شده و زیانی سنگینی متوجه آن‌ها شده است. برخی به محض رویارویی با سئوال کننده به عنوان خبرنگارمی پرسند آیا تمهیداتی برای کاهش مالیات تحت تاثیر شرایط کنونی اندیشیده شده است؟ سئوالی که لازم است مقامات وزارت امور اقتصادی و دارایی با شفافیت بدان پاسخ گویند. / باشگاه خبرنگاران جوان