اعظم صفایی
اقتصادسبز آنلاین: این روزها بحران کرونا چهره شهرها را با تغییرات زیادی مواجه کرده است خیابانهای خلوت، هوای تمیز و نبود ترافیک سوغات این بیماری منحوس است که در کنار خطرات و عوارض بسیاری که برای جامعه بشری بههمراه داشته، توانسته مشکلاتی را برطرف کند که در گذشته دولتها در مقابله با آنها ناتوان بودند؛ اما از طرفی با تعطیلی مشاغل و کسب و کارها قشر وسیعی از افراد با بحران اقتصادی مواجه شدهاند؛ معضلی که دردسرهای آن کمتر از کرونا نیست.رستوران دارها وصاحبان فست فودها در شهرها از جمله افرادی هستند که با ورود بیماری کرونا خانه نشین شده و بازار کسادی دارند؛ تعطیلی این مراکز در ایام عید آن هم درست در ماههایی از سال که بیشترین میزان فروش را برای اهالی این صنف به همراه داشت،ضربه اقتصادی زیادی به آنها وارد کرد،ضربه بزرگی که تبعات آن چرخه وسیعی از افراد را که به نوعی با این شغل در ارتباط هستند اعم از کارگران و پرسنل این واحدها، فروشندگان ظروف یک بار مصرف، فروشندگان مواد اولیه مورد نیاز آشپزخانهها و… را در برگرفت.
بنابر اعلام ستاد مقابله با کرونا و اعلام ریاست جمهوری فعالیت کلیه رستورانها و فست فودها و پذیرش مشتری در ابتدا تا تاریخ 15 فروردینماه ممنوع و پس از آن این ممنوعیت تا 30 فروردین تمدید شد و واحدها تنها مجاز به ارایه خدمات به صورت بیرون بر شدند؛ طیق آخرین مصوبه اعلام شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا این ممنوعیت تمدید و اهالی این صنف همچنان مجاز به بازگشایی واحدهای خود نیستند و از تاریخ یک اردیبهشت تنها درصد کمی از رستورانها که شرایط خاصی برای آنها تعریف شده مجاز به پذیرش مشتری شدند، اقدامی که به جهت حفظ سلامت و پیشگیری از شیوع بیشتر بیماری ضروری است لیکن تبعات اقتصادی آن همچنان پابرجاست.
تعطیلی رستورانها، فستفودها و طباخیهای کشور باعث شد تا اعضای اتحادیه این صنف قوانین و مقررات جدیدی برای ارتقای سطح بهداشت این اماکن وضع کنند تا از این طریق سطح ایمنی و بهداشت را در این اماکن بالا برده و از تعطیلی کامل این مراکز جلوگیری کنند؛ اقداماتی نظیر استقرار دستگاههای ضدعفونی کننده در رستورانها، ارایه قوانین بهداشتی در فرایند تولید و ارایه غذا وبازرسیهای مکرر و سختگیرانه از تمهیداتی است که در این زمینه بهکار گرفته شد.
با وجود این تمهیدات و فعالیت این واحدها صرفا با ارایه غذای بیرون بر، قشر زیادی از کارگران و پرسنل فعال در این زمینه بیکار و صاحبان این اماکن در پرداخت حقوق پرسنل، کارگران و سایر مخارج با مشکل مواجه هستند و به نظر میرسد با شروع ماه رمضان این مشکل وخیم و جدیتر شود.
«سید علیاصغر میرابراهیمی»، رییس اتحادیه صنف دارندگان رستوران و سلف سرویسهای تهران در گفتوگو با خبرنگار «اقتصاد سبز» درخصوص تمهیدات این اتحادیه در مقابله با بیماری «کرونا» و تبعات اقتصادی تعطیلی رستورانها بر اثر شیوع این بیماری در کشور میگوید: بحران کرونا بحرانی فراگیر در کل جهان است و ما در کشور همانند بقیه کشورها در حال مقابله با آن هستیم؛ تقریباً از اواخر بهمنماه اتحادیه تصمیماتی در زمینه مقابله با این بیماری اتخاذ کرد و بر طبق تعاملاتی که با «وزارت بهداشت و درمان» برقرار شد از طریق سایت اتحادیه توصیههای ایمنی درخصوص بهداشت اماکن و ایزوله کردن محیط به اعضای صنف ابلاغ شد.
وی در ادامه میگوید: در ابتدا تنها بخش بیرون بر رستورانها مجاز به فعالیت و ارایه خدمات به مشتریان بودند که این اقدام تنها از طریق اخذ کد رهگیری از وزارت بهداشت و درمان امکانپذیر است و سالنها مجاز به پذیرش مشتری نبودند؛ از تاریخ یکم اردیبهشت مصوب شد، رستورانهایی که در بازارچههای مسقف و پاساژها مستقر هستند نسبت به پذیرش مشتریان در سالنها با حفظ فاصله اجتماعی و نکات بهداشتی اقدام کنند لیکن تا کنون استقبال زیادی از جانب مردم صورت نگرفته است به این دلیل که مردم هنوز در قرنطینه هستند و نسبت به مسائل ایمنی بهداشت نگرانی دارند.
رییس اتحادیه رستورانداران تهران میزان ضرر و زیان وارده به رستورانها در شرایط فعلی را فاجعهای اقتصادی برای اعضای این صنف دانسته و از چگونگی برآورد این خسارات میگوید: ما در سایت اتحادیه نرمافزاری تهیه کردهایم تا نسبت به میزان ضرر و زیان رستورانها مطلع باشیم و هر واحد به فراخور شرایط خود میزان ضرر و زیان مالی خود را اعلام کند، تاکنون حدود هفتاد واحد میزان خسارات وارده به واحد خود را اعلام کردهاند و این آمار در اتحادیه مستند شده است؛ این آمار از میزان خسارت 500 میلیون تا 4 میلیارد بسته به تعداد پرسنل و وسعت کار رستورانها درج شده است. طبیعی است رستورانهایی که پرسنل بیشتر و فضای کار بیشتری در اختیار دارند هزینههای بیشتری پرداخت میکنند و ضررو زیان بیشتری دیدهاند. متأسفانه تعطیلی دو ماههای که بهدنبال شیوع بیماری کرونا مصوب شد با رسیدن به ایام رمضان به تعطیلی 90 روزه انجامید که این وضعیت کسب و کار رستورانها را در شرایط بدتری قرار میدهد.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان اطمینان حاصل کرد که با بازگشایی مجدد رستورانها بیماری شیوع بیشتری پیدا نکند و کسب و کار رستوراندارها مجدد رونق بگیرد، میگوید: با رعایت دستورالعملهای ارایه شده از سوی وزارت بهداشت و درمان در طرح فاصلهگذاری اجتماعی، امکان فعالیت رستورانها و جبران بخشی از ضرر و زیان مادی فراهم میشود؛ ما از همکاران خواستهایم استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی با مشتریان را در دستور کار قرار بدهند. از طرفی در رستورانها مواد ضدعفونی کننده و ماسک در اختیار پرسنل و مشتریان قرارخواهد گرفت؛ ما تمام تلاش خود را کردهایم تا دستگاههای مختلف ضدعفونی کننده را در رستورانها مستقر کنیم تا در بخش تولید غذا و عرضه آن استفاده شود؛ خوشبختانه اغلب واحدها نسبت به رعایت این دستورات مقید بوده و امتناعی ندارند.
رییس صنف دارندگان رستوران و سلف سرویسهای شهر تهران ضمن اشاره به این موضوع که در مقابله با واحدهای خاطی تنها اتحادیه وارد عمل نمیشود میافزاید: وزارت بهداشت و درمان و وزارت بهداشت محیط و تعزیرات حکومتی مدام به واحدها سرکشی میکنند؛ در حال حاضر تنها 35 تا 40 درصد از واحدهای صنفی فعال هستند که اغلب به صورت بیرون بر فعالیت دارند که این اماکن با مراجعه بازرسین کنترل میشوند و جای نگرانی وجود ندارد.