تشکل‌های کشاورزی قدرتمند و یکپارچه نیستند
تشکل‌های کشاورزی قدرتمند و یکپارچه نیستند
اقتصادسبز آنلاین: ساداتی‌نژاد گفت: یک درصد خرید قراردادی در کشور کم است در حالی که در دیگر کشور‌ها، ۴۰ درصد است.

اقتصادسبز آنلاین: ساداتی‌نژاد گفت: یک درصد خرید قراردادی در کشور کم است در حالی که در دیگر کشور‌ها، ۴۰ درصد است.

به گزارش خبرنگار ما، سید جواد ساداتی‌نژاد، وزیر جهادکشاورزی، در نشست با نمایندگان بخش خصوصی و رؤسای تشکل‌های حوزه کشاورزی گفت: سمت و سوی نگاه من این است که ما کشوری هستیم که تنوع اقلیمی و تولیدی داریم. علی رغم تمام مشکلات مثل کم آبی و تغییر اقلیم، باید در حوزه تولید مواد غذایی برتر باشیم. در حال حاضر در منطقه قدرتمند نیستیم و کشور‌های دیگر در جایگاه ما هستند. یکی از برنامه‌های جمهوری اسلامی ایران، رسیدن به قدرت در خاورمیانه است، اما فعلا سیاست گذاری درستی نداریم.
او اظهار کرد: من اعتقادی به قیمت دستوری ندارم، اما چند مشکل وجود دارد که باید آن را حل کنیم. تشکل‌های کشاورزی ما قدرتمند و یکپارچه نیستند؛ در واقع متفاوت صحبت می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود تا تصمیم گیری و سیاست گذاری هم دچار سردرگمی شود. وزارت جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه کشاورزی مجوز تشکل می‌دهند و این یعنی، متمرکز نبودن و عدم قدرت.
ساداتی نژاد توضیح داد: تشکل باید قدرتمند باشد تا بتواند بازار را درست کند. درست است که من هم اعتقاد به قیمت دستوری ندارم، اما اگر اتحادیه‌ها و تشکل‌ها یک حرف واحد بزنند، می‌توانند درخواست خود را اعلام کنند. در مورد مرغ گوشتی چند تا تشکل داریم؟ هر بار که ما این بخش را دعوت کردیم، یک نفر با رویکرد‌ متفاوت آمد.
او بیان کرد: در خصوص بحث خرید قراردادی، این خرید را بر خرید تضمینی دارای اولویت می دانیم. در همین امسال هم تلاش کردیم و این اتفاق رخ داد. یک درصد خرید قراردادی در کشور کم است در حالی که در دیگر کشور‌ها، ۴۰ درصد است. نمی‌شود ما پیاز تولید کنیم و وقتی دیدیم مازاد تولید داریم، ببینیم که حالا باید چیکار کنیم. باید برای هر تولیدمان برنامه داشته باشیم. یعنی وقتی می‌گوییم خرید قراردادی، باید با کشاورزان قرارداد بسته شود.
ساداتی نژاد گفت: در این دوره، یکی از کار‌هایی که شروع شده، واگذاری اختیارات است به طوری که اکنون، معاون این کار را در شهرستان‌ها انجام می‌دهد. یکی از مشکلات، کمبود سرمایه گذاری در این بخش است. میزان سرمایه گذاری در کشاورزی به اندازه GDP در کشور نیست. اتاق بازرگانی باید کمک کند تا سهم سرمایه گذاری افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: ساخت جدیدترین مکش‌سنج دیجیتالی آبیاری مزارع

دستیابی به اقتدار غذایی در گرو گسترش بازار منطقه‌ای است
او توضیح داد: جمهوری اسلامی ایران ظرفیت‌های طبیعی برای رسیدن به اقتدار غذایی را دارد. در این کار باید به اقتدار در حوزه کشاورزی برسیم. به یک تحول در حوزه کشاورزی نیاز داریم؛ بازار ما یک بازار داخلی نیست بلکه یک بازار منطقه‌ای است و باید آن را گسترده‌تر کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: در روابط اخیر روسیه و ترکیه می‌توان مشاهده کرد، روسیه کاری را که با اوکراین کرد، نتوانست با ترکیه بکند، چون تولید مواد غذایی این کشور، به ترکیه وابسته است.
او همچنین در حوزه شیلات بیان کرد: ۴۸ درصد تولید آبزیان ما در داخل کشور صورت گرفته و این حوزه در سبد امنیت غذایی ما مهم است. در جنوب کشور، ساحل ما جذاب نیست و شغل در این قسمت کم است. وقتی نروژ بالای ۳۰ میلیارد از ماهی در قفس ارزآوری دارد، پس در این حوزه ما هم می‌توانیم پیشرفت کنیم.

کشت دیم باید نسبت به کشت آبی در اولویت باشد
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: حوزه دیگر، کشت دیم است. در کشور ما بر عکس است به طوری که در ۷۰ درصد کشور، کشت آبی داریم و ۳۰ درصد دیم است؛ در این بخش باید تجدید نظر شود.
او افزود: اعتقاد ما این است در حوزه غذا اگر قرار است به قدرت برسیم، باید تمامی نهاد‌ها به قدرت برسند. در حال حاضر قانون تمرکز به وزارت جهاد برگشته است و باید از آن محافظت کنیم، چون کسی که تولید می‌کند باید بازار را هم در نظر بگیرد. حوزه بازار را از کشاورز گرفتند و به او می‌گفتند که فقط تولید کند در حالی که این کار، خیلی از مشکلات را ایجاد می‌کرد، اما اکنون، این موضوع نیز به وزارت جهاد برگشته است.
ساداتی نژاد گفت: نگاه درست به تنظیم بازار خیلی مهم است، زیرا خروجی بی اهمیتی به آن، وضعیت کمبودی می‌شود که اکنون با آن مواجه هستیم. ادغام وزارت بازرگانی و سازمان‌های توسعه تجارت، به توسعه بازار و تجارت کمک می‌کند تا قدرت بگیرد.
او در ادامه بیان کرد: صادر کننده باید بداند در سال آینده اگر یک مشکل کم آبی و خشکسالی پیش آمد، چه برنامه‌ای خواهد داشت. با وضعیت کنونی، می‌توانیم تا ۳۵ سال آینده تضمین دهیم. دو نگاه اصلی تجاری، اقتصادی و علمی، دانش بنیان باید اجرایی شود، زیرا این موضوع بهره وری را افزایش می‌دهد.
او در پایان در مورد برگزاری نشست با اعضای اتاق بازرگانی، گفت: بهترین پیام این جلسه این است که ما در وزارت جهاد کشاورزی، به بخش‌ها و تشکل‌ها نگاه می‌کنیم و آن‌ها را بخش مهمی در کشور می‌دانیم. / باشگاه خبرنگاران جوان