چشم‌انداز اقتصادی سال 1400
چشم‌انداز اقتصادی سال 1400

دکتر مهدی کریمی تفرشی * سالی که گذشت سال بسیار پر چالشی نه تنها برای ایران بلکه برای سراسر دنیا بود. سیطره ویروس عجیب و منحوس کرونا بر سراسر دنیا، اقتصاد جهان را فلج کرد و بسیاری از کشورها بحران وحشتناک اقتصادی و بیکاری و از دست رفتن مشاغل را در همه عرصه‌ها به طرز […]

دکتر مهدی کریمی تفرشی *

سالی که گذشت سال بسیار پر چالشی نه تنها برای ایران بلکه برای سراسر دنیا بود. سیطره ویروس عجیب و منحوس کرونا بر سراسر دنیا، اقتصاد جهان را فلج کرد و بسیاری از کشورها بحران وحشتناک اقتصادی و بیکاری و از دست رفتن مشاغل را در همه عرصه‌ها به طرز بی‌سابقه‌ای تجربه کردند.
بدون شک این بحران جهانی در کشور ما با تحریم‌های ناجوانمردانه‌ای که سال‌هاست بر کشور عزیزمان تحمیل شده توأمان گشته و فشاری بسیار مضاعف بر مردم و تولیدکنندگان و صاحبان صنعت در هر عرصه‌ای وارد کرد.
سال ۹۹ نیز سالی دیگر در مواجهه اقتصاد ایران با محدودیت‌های اقتصادی بود که تحریم‌ها نقش بسیار مهمی در آن داشتند و نشانه بارز آن در سند بودجه است که سعی شده درآمد‌های نفتی کمتر در آن اثر داشته باشد. درآمد نفتی ایران در چند ماه گذشته افت بسیار محسوسی کرده و اکنون نیز تحت تأثیر منفی شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی و تقاضای نفت، بهای نفت ایران نیز همپای سقوط قیمت‌ها در بازار جهانی به پایین‌ترین حد از سال ۱۹۹۹ تاکنون رسیده است؛ این در حالی است که در زمان بسته شدن بودجه ۹۹، قیمت هر بشکه نفت در امسال را حدود ۵۰ دلار برآورد کرده بودند و حال اگر قیمت نفت پایین‌تر از ۲۰ دلار باشد، درآمد‌های نفتی کمی که در نظر گرفته شده بود، بسیار کمتر نیز می‌شود.اما فراموش نکنیم که مستقل از بحران کرونا تحت تاثیر تحریم‌ها طی سال‌های 97و 98 رشدهای اقتصادی منفی 4 و نیم و منفی 7 درصدی تجربه را تجربه کردیم.

بیشتر بخوانید: صادرات شیرینی و شکلات ایرانی به قلب اروپا

بزرگ‌ترین ویژگی شیوع ویروس کرونا این است که اثرگذاری آن بسیار متفاوت از اعمال تحریم‌ها بوده است. در واقع درحالی که اعمال تحریم‌ها عمدتاً بخش نفت و صنایع بزرگ مثل خودروسازی را متأثر ساخته بود با این حال شیوع ویروس کرونا عمدتاً بر بخش‌های خدماتی و صنایع کوچک اثرگذار بود.آنچه مسلم است در صورتی که محیط اقتصاد کلان در شرایط بلاتکلیفی و نااطمینانی و انتظار نسبت به تغییرات محیط بین‌المللی قرار گیرد این موضوع می‌تواند حتی رشد اقتصادی را در سال پیش رو، نزدیک به صفر و حتی در دامنه منفی قرار دهد. با این اوصاف و دیدن متغیر‌های دیگر اقتصادی، به نظر می‌رسد راه دشواری در سال 1400 پیش روی اقتصاد ایران است.در پایان خاطر‌نشان می‌کنم که نرخ تورم در صورتی که دولت برای جبران کسری بودجه خود راهی غیر از استفاده از منابع بانک مرکزی را اختیار کند می تواند در بازه زمانی ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ به 15.5 درصد نیز کاهش پیدا کند.اما نکته بسیار قابل تعمق اینست که در سالی که گذشت تولیدکنندگان در کنار کادر ایثارگر پزشکی، وارد جهادی بزرگ برای خدمت به مردم عزیزمان شدند. تولیدکنندگان مخلص و خدمتگزاری که شاید کمتر در این بحران دیده شدند اما در میان سخت ترین بحران‌ها و فشارها برای چرخاندن چرخ تولید این مملکت و تامین نیازهای مردم شریف ایران محکم ایستادند و مردانه جنگیدند.آرزو می‌کنم سالی که پیش رو داریم سال رهایی جهان از بحران همه گیر این ویروس و رشد و شکوفایی اقتصادی باشد. و برای عبور از آسیب‌های این بحران جهانی همه باید دست در دست هم دهیم و با امید و همتی مضاعف روزهای روشن این سرزمین را رقم بزنیم.

*عضو هیأت مدیره کنفدراسیون صنعت ایران، ریاست هیأت مدیره تعاونی تولید کنندگان محصولات غذایی کشور، نایب رییس ‌هیأت مدیره انجمن علوم و فناوری غلات ایران ، ریاست هیأت مدیره تعاونی تولید کنندگان محصولات غذایی کشور ، مشاور عالی در کمیته فناوری‌های نو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، کارآفرین برتر جهان اسلام

  • نویسنده : مهدی کریمی تفرشی